Anca-Ana Sampetrean – noul nostru Deputy International Commissioner

Începutul de septembrie vine cu schimbări și pentru modul în care privim reprezentarea internațională. Ne-am propus să avem o direcție pe care să o urmărim, un plan prin care să putem să ne îndeplinim și obiectivele interne cu suportul pe care îl putem primi de la alte organizații. Mai exact, obiectivul pentru următorii 3 ani este nu doar să participăm la evenimente internaționale, ci să învățăm din ele și să aplicăm în interiorul organizației lucrurile învățate, să creăm relații cu alte organizații de cercetași, mai ales cu cele vecine nouă, să creăm parteneriate cu organizațiile de cercetași din alte țări și să ne sprijinim reciproc să creștem. 

Pentru a putea face aceste lucruri posibile, mie mi-a fost evident încă din prima lună a acestui mandat, că singură nu am nici o șansă. După un pic de research printre organizațiile de cercetași din Europa și cu sprijinul cercetașilor din Franța, am ales să creez o poziție nouă în Departamentul Internațional, pe care momentan o vom denumi Deputy International Commissioner. 

(din păcate nu am găsit o variantă în Română care să nu fie militărească, să sune bine și eventual să fie o denumire pe care o folosim în ziua de astăzi. Dacă aveți idei, dați-mi de știre!

Rolul unui Deputy International Commissioner (prescurtat Deputy IC)

Membru al Departamentului Internațional, mâna dreaptă a Comisarului Internațional pentru elemente legate de politicile OMMS / WOSM (Organizația Mondială a Mișcării Scout). 

Are misiunea de a: 

  • Reprezenta vocea ONCR la nivel internațional;
  • Consolida legăturile cu OMMS/WOSM și cu Organizațiile Naționale de Cercetași;
  • Promova aspectele internaționale în cadrul ONCR

În plus, am căutat să numim cel puțin o persoană tânără pentru acest rol, sub 26 de ani care să își dorească să contribuie la dezvoltarea cercetășiei în următorii ani, și care să fi avut un pic de experiență internațională de succes. 

Anca va lucra îndeaproape cu Florina și ne vor reprezenta împreună la toate evenimentele în relație cu Regiunea Europeană și WOSM, vor căuta să caute soluții pentru dezvoltare de parteneriate cu alte organizații de cercetași. Iar Anca de altfel, va fi și vocea tinerilor în toate acțiunile noastre internaționale. Cercetașul din acest rol, va reprezenta Comisarul Internațional și va funcționa în baza unui mandat oferit de Comisarul Internațional și Consiliul Director.

V-o prezint astfel pe Anca-Ana Sampetrean, lider la eXploratori în CL Târgu Mureș și noul nostru Deputy IC. 

credits photo: Oana Zăuleț

Salutare, sunt Anca din Centrul Local Târgu Mureș, cercetașă de 9 ani, în prezent lider de eXplo și membră a Departamentului Internațional. M-am îndrăgostit de dimensiunea internațională a cercetășiei încă de la prima oportunitate de a participa la o jamboree peste granițe în 2018, unde am fost ca IST la Central European Jamboree (CEJ) în Ungaria. Am luat o pauză pe perioada pandemiei, dar ulterior mi-am completat CV-ul cercetășesc cu cât de multe astfel de experiențe, cercetășia ducându-mă din Cehia până în Coreea de Sud, Elveția și Norvegia. Totodată, în ultimii 2 ani mi-am descoperit interesul pentru reprezentare, având experiență ca delegat al unui alt ONG la forumuri diplomatice internaționale în Haga și New York. Astfel, sunt foarte entuziasmată să îmi încep rolul de Deputy International Commissioner și să sprijin mișcarea cercetășescă din România și nu numai.

Gata Oricând!

Mulțumim Anca că ai acceptat să contribui în această zonă!

Dacă vrei și tu să participi la evenimente internaționale sau să contribui în roluri în echipele naționale de proiect, te invităm să urmărești paginile noastre online https://international.scout.ro/ , iar pentru lansarea înscrierilor în echipe https://echipenationale.scout.ro/ și https://consiliuldirector.scout.ro/ 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *