Proiecte strategice pentru prima jumătate a lui 2025

Viziunea 2029 

Cercetășia este o mișcare a tinerilor, reprezentată în toată România, care are impact la nivel individual și în comunitate. Programele noastre sunt relevante, pregătesc copiii și tinerii pentru viață, sunt susținute de cercetași adulți pregătiți și de o organizație sustenabilă, adaptabilă și modernă care valorizează și amplifică potențialul voluntarilor ei.

De la Viziune și Direcții Strategice la proiecte concrete, cu rezultate vizibile

Planul Trienal de Acțiune 2024-2027 a fost structurat în jurul a trei direcții strategice: Mișcarea Tinerilor, Programe Relevante și Organizație Sustenabilă, Flexibilă și Modernă. Direcțiile strategice ne ajută să ne împărțim țintele propuse pentru viziune.

În primăvară la Adunarea Generală ne-am propus împreună ca în următorii 3 ani să ne concentrăm atenția pe a implica tinerii în procesele decizionale ale organizației, să comunicăm unitar și constant atât în intern cât și în extern, la toate nivelurile, să creăm programe relevante pentru copii și tineri și să asigurăm o formare flexibilă, adaptată la programul educativ. Ne-am propus să devenim o organizație pregătită să crească numeric, financiar, o organizație mai sigură pentru toți și adaptabilă pentru membri ei. 

Am lucrat câteva luni în Consiliul Director să identificăm și să inovăm acțiunile prin care să atingem aceste obiective. Am căutat să definim acțiuni concrete, care să contribuie pas cu pas la atingerea viziunii, să fie ușor de urmărit și care să producă rezultate concrete mai des, de preferat la fiecare 6 luni. 

Lunga listă de acțiuni rezultată am împărțit-o în 5 categorii de proiecte, ca să ne ajute să le urmărim implementarea: 

  • Programul Cercetășesc (unde avem în mare, proiecte care țin de noul program cercetășesc, competențele copiilor și tinerilor, ale adulților, D&I și implicarea tinerilor),
  • Dezvoltarea Structurii Organizației (unde ne concentrăm pe Centrele Locale, mecanisme pentru facilitarea înființării grupurilor noi și dezvoltare regională),
  • Creștere numerică în teritoriu (însemnând grupuri noi și acoperire națională, comunicare externă și creștere organizațională locală),
  • Democrație și transparență (unde ne concentrăm pe guvernanță, democrație, transparență, siguranță și reprezentare),
  • Digitalizare (acces digital facil la materiale, unelte și proceduri, digitalizarea proceselor interne și utilizarea soluțiilor digitale pentru creșterea eficienței în comunicare și management la toate nivelurile).

Modul de lucru

Ne dorim să strângem lângă noi cercetași care găsesc că abordarea noastră poate aduce o dezvoltare reală cercetășiei. Din dorința de a rămâne în concret și de a putea să impunem un ritm constant al rezultatelor, am ales să evaluăm și să reprioritizăm la fiecare 6 luni proiectele pe care le-am creionat deja. 

Pe măsură ce organizația continuă să crească și proiectele noastre încep să livreze rezultate, unele dintre planuri vor trebui redesenate din mers și adaptate la realitatea organizației din acel moment. Din acest motiv am ales să lucrăm îmbrățișăm nevoia continuă de adaptare ca un mod asumat de lucru. Așa că la fiecare 6 luni vom evalua și prioritiza toate acțiunile noastre.

Descriem mai jos proiectele pe care le propunem pentru prima jumătate a lui 2025. Pentru o privire de ansamblu asupra planurilor pentru viitor, inclusiv cum se leagă fiecare dintre ele de strategia adoptată de Adunarea Generală, lucrăm la un document ușor de citit și urmărit, pe care îl vom lansa mai aproape de Adunarea Generală.

Categorii proiecte

1. Programul cercetășesc

2. Dezvoltare structură organizație

3. Creștere numerică în teritoriu

4. Democrație și transparență

5. Digitalizare

Primele 6 luni (noiembrie 2024 – aprilie 2025)

Știm că primele 6 luni ale acestui sistem vor fi mai dificile, pentru că pe lângă aspectele de conținut, sunt și multe lucruri administrative de așezat. Vrem să folosim aceste prime 6 luni și pentru a ne asigura că următoarele vor fi și mai productive. 

Program Cercetășesc

Când vorbim despre programul cercetășesc ne referim la dezvoltare și implementarea programului educativ, cât și rolul adultului și sprijinul necesar pentru formarea adulților. 

Ne propunem în primele 6 luni să finalizăm prima etapă din dezvoltarea programului educativ alături de echipa de program existentă deja, însemnând definirea competențelor, urmând ca în etapa a doua să ne axăm pe dezvoltarea sistemului de progres și a tuturor elementelor metodei scout. Practic, vrem să finalizăm de definit care este direcția în care vrem ca noul program să îi dezvolte pe copii și tinerii care se angajează în el.

Programul educativ are la bază un sistem de competențe care ne propunem să fie ușor de urmărit nu doar de către lideri, ci și de către cercetașii de la toate ramurile de vârstă. Astfel că urmărim să dezvoltăm o formă digitală de urmărire a competențelor fiecărui cercetaș, care să devină unealta principală pentru planificarea, aplicarea și evaluarea programului cercetășesc.

Din perspectiva formării adulților, ne propunem ca în următoarele 6 luni să flexibilizăm sistemul de formare astfel încât să se axeze pe competențele adulților, iar liderii noi să poată cât mai repede și mai ușor să înceapă să implementeze programul educativ la unitate, fără a renunța la continuarea pregătirii ca lider. 

Căutăm să folosim același sistem de competențe să definim lucrurile de care are nevoie un adult pentru a îndeplini oricare din rolurile din organizație, fie că sunt legate de programul cercetășesc (conducător de drumeție, șef de camp, listening ear, prim ajutor, prim ajutor pentru sănătatea mentală) sau că sunt legate de roluri structurale de nivel național (Coordonator Strategic, Coordonator de echipă, funcții de conducere) sau local (Consiliul Centrului Local, Responsabil Safe from Harm, Trezorier). 

Dezvoltarea structurii Organizației – centrat pe Centrele Locale

O organizație sănătoasă și sustenabilă înseamnă în primul rând Centre Locale active și sustenabile. Astfel că ne concentrăm în următoarele 6 luni pe a finaliza instrumentul de autoevaluare a Centrului Local – IEDLOC astfel încât toate Centrele Locale să aibă o referință unitară și să poată să identifice cu ușurință care sunt acele dimensiuni pe care le mai au de dezvoltat, și pentru care pot cere, structurat, ajutor. 

În același timp vrem să ne concentrăm în următoarele 6 luni să contribuim activ la finalizarea procedurilor de obținere a Personalității Juridice pentru toate Centrele Locale. Suntem determinați să găsim soluții digitale, proceduri simplificate și documente draft, care să ajute la finalizarea proceselor pentru toate grupurile, în ciuda întârzierilor cu care ne confruntăm cu instanțele.

Dezvoltare înseamnă și creștere, și un proiect pe care de mult ne dorim să îl avem e un pachet cu materialele necesare pentru un set complet de activități la o ramură de vârstă, un Starter Pack pentru Grupuri noi de cercetași care să cuprindă minimul necesar pentru grupuri (sau unități) la început de drum, împreună cu alte materiale pedagogice – un steag, eșarfe, badge-uri și un ghid de cum se folosesc ele corect.

Creștere numerică în teritoriu

Pentru o creștere numerică sustenabilă avem nevoie la nivelul întregii organizații de o abordare nouă pentru structură, comunicare, fonduri și resurse, oameni. Nu ne propunem să creștem peste noapte, însă ne propunem să dezvoltăm o relație sănătoasă între Centrele Locale și structurile de la nivel național. Prin numirea unor ambasadori ai nivelului național în țară, propunem crearea unor rețele descentralizate de comunicare care să “traducă” acțiunile de la nivel național la nivel local, și care să ajute Centrele Locale să profite de oportunitățile create de nivelul național. 

În paralel cu celelalte abordări, pentru susținerea creșterii numerice, în următoarele 6 luni vom dezvolta o strategie de comunicare externă care să se adreseze explicit tinerilor, cu obiectivul de a promova cercetășia așa cum am votat că ne-o dorim: o mișcare a tinerilor. 

Democrație și Transparență

Pentru a putea să avem structuri locale flexibile, în care democrația este un exercițiu autentic, nu o corvoadă administrativă, în următoarele 6 luni vrem sa lucram la un pachet de propuneri pentru o reformă a mecanismelor locale de luare a deciziilor. Căutăm să reevaluăm modul în care definim cvorumul de la Adunările Generale locale, să redefinim limitele de vârstă pentru diferite tipuri de decizii, să analizăm posibilitatea delegării dreptului de vot și introducerea votului online și / sau a votului prin corespondență, printre altele, cu scopul de a oferi cât mai multor tineri șansa să participe la procesele de  luarea deciziilor. 

Standardele de Activitate sunt parte dintr-un proiect început acum mai bine de 3 ani, unde există deja niște rezultate în forma unor standarde minime care trebuie respectate în activități cercetășești. Vrem ca în următoarele 6 luni să finalizăm aceste standarde și să le integrăm cu alte mecanisme (IEDLOC, sistemul de competențe pentru adulți).

Digitalizare

Ne propunem să facem cât mai facil și transparent accesul la toate procesele decizionale de la nivel național, atât curente cât și trecute, în așa fel încât să fie mult mai ușor de urmărit toate proiectele, activitățile și acțiunile de reprezentare pe care le facem să se întâmple, conexiunile dintre ele și rezultatele lor.

Dorim, de asemenea, să inițiem dezvoltarea unui punct central de referință pentru toate procedurile pe care le avem în momentul acesta în organizație, cu obiectivul final de a avea un spațiu digital care poate răspunde la majoritatea întrebărilor pe care le avem despre “cum se face”.

Nu în ultimul rând, ne propunem să dezvoltăm unelte software care să ne faciliteze planificarea și gestionarea evenimentelor – inclusiv partea de comunicare internă și promovare, dar și întreg procesul de înscriere, selecție și validare. În timp, vrem ca această unealtă să devină un standard pentru toate activitățile, dar în următoarele 6 luni vrem să începem implementarea unei astfel de unelte pentru evenimentele naționale, evenimentele internaționale și evenimentele mari din organizație.

Sună bine? Hai în echipă!

Proiectele și ideile mai sus pot să se întâmple doar dacă găsim voluntari entuziaști și cu chef de muncă care să ni se alăture și să lucrăm împreună la ele. Suntem conștienți atât de faptul că voluntarii dedică deja timp în Centrele Locale, cum suntem conștienți și de faptul că unii din cei care s-au implicat în trecut în diferite echipe la nivel național nu s-au regăsit în ele sau nu simt că au avut rezultatele pe care le căutau.

Am primit feedback-ul vostru și v-am auzit. Vrem să abordăm anii care urmează cu o perspectivă diferită, una în care să avem echipe mai mici care lucrează mai intens cu obiective mai mici și mai concrete, și care adoptă perioade de evaluare mai scurte, în așa fel încât atunci când un proiect intră în impas, acest lucru să poată fi rectificat repede. 

Ce vă putem spune cu siguranță, din experiența personală, este că prin implicarea în dezvoltarea organizației la nivel național, pe lângă că ai șansa să lucrezi la proiecte care au un efect imediat asupra a mii de cercetași, primești și o mai bună înțelegere a cercetășiei și a proceselor dintr-o organizație mare, într-un mediu familiar și sigur!

Puteți citi mai multe despre cum vă puteți implica alături de noi începând cu 1 noiembrie pe  https://echipenationale.scout.ro 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *