STATUT – Propuneri modificări Structură locală
Introducerea conceptului de structură locală (vezi mai jos în regulament ce cuprinde conceptul de Structură Locală în noua propunere) în ceea ce privește atribuțiile Echipei Executive.
Introducerea conceptului de Structură umbrelă în statut în capitolul Alte structuri locale, cu menționarea atribuțiilor și a modului de desființare.
Gestiunea bunurilor în cazul desființării structurilor locale, dat fiind că și structura locală poate avea bunuri sub folosință.
REGULAMENT. Modificări în Secțiunea E – Structuri locale
- Propunerea de modificare a regulamentului prin introducerea conceptului de Structură umbrelă a adus și o aliniere în ceea ce privește conceptul de Structuri Locale în ONCR. Astfel am creat sub-secțiunile menționate mai jos (E1-E5) și am mutat în această secțiune următoarele articole din regulament, fără a schimba conținutul lor:
- E1. Centre Locale cu toate articolele aferente, art 76 – 83, iar art 105 -107 sau transformat în art 96+1, 96+2, 96+3
- E2. Adunarea Generală a Centrului Local cu toate articolele aferente
- E3. Consiliul Centrului Local cu toate articolele aferente
- E4. Comisia de Cenzori cu toate articolele aferente
- E5. Alte structuri locale cu introducerea conceptului de Structură umbrelă
Structură umbrelă – propuneri modificări REGULAMENT
Modificările presupun introducerea conceptului de Structură umbrelă fără personalitate juridică, înființată de drept la nivelul localităților și/sau județelor unde există mai mult de un Centru Local. De asemenea am adăugat atribuțiile acestor structuri după cum urmează:
Am introdus de asemenea un articol despre înființarea acestor structuri și modul în care se întâmplă, cât și care sunt drepturile și obligațiile Centrelor Locale în ceea ce privește această structură / structuri în care se află.
Ultimele 2 articole fac referire la funcționarea structurii, numărul de întâlniri, secretariat și rolul lui, calendar, cât și care este procedura de desființare a acestor structuri.
- Centrele Locale vor face parte din aceeași structură juridică? Care este răspunderea legală a acestor umbrele?
Nu există nici o răspundere juridică. Umbrela nu este o structură juridică. E mai degrabă o întâlnire între Centrele Locale.
- Care e scopul acestei structuri?
Scopul e ca Centrele Locale să se întâlnească, să lucreze împreună și să găsească mecanisme de colaborare și comunicare între ele, la nivel de localitate și județ.
- Consiliul Director va constata apariția structurilor umbrelă? Vor fi structurile înființare de către Adunarea Generală?
Structurile se înființează automat într-o localitate sau într-un județ unde există cel puțin un alt Centru Local. Iar atunci când există o astfel de structură și se înființează un nou grup în localitatea sau județul respectiv, acest nou Centru Local va apariține automat de structură.
- Există un patrimoniu / resurse puse la comun de către CL?
Nu ne-am propus să punem un patrimoniu în această structură. Ci mai degrabă dacă este o situație în care există resurse puse la comun, să existe o înțelegere despre cum se împart resursele, la care dintre CL apare în contabilitate.
- Ce se va întâmpla la București unde există mai mult de 10 CL?
Propunerea noastră este ca în localitatea sau județul unde sunt mai mult de 10 CL să existe mai multe umbrele. Ne-am pus problema să discutăm cu grupurile din București să vedem cum putem să facem astfel încât să se potrivească și pentru ei. Pe viitor, putem crea o procedură mult mai concretă cum se face împărțirea Centrelor Locale când sunt mai multe structuri umbrelă.
- Când vorbim despre sponsorizări la nivel de structură, cum vedem funcționarea acestei idei?
O astfel de structură poate să sprijine relația cu sponsorul, să fie cât mai transparentă și eficientă. În loc să meargă 2 grupuri separat la un sponsor pot merge împreună, cu șanse mult mai mari de succes. O astfel de colaborare între Centrele Locale poate aduce mult mai multe beneficii.
- Cum va funcționa soluționarea conflictelor (gândidu-ne la votul în unanimitate)?
Consiliul Director poate să vină să coordoneze soluționarea conflictelor atunci când va fi cazul. Însă e important să găsim soluții să ne înțelegem între noi, să găsim variante în care toată lumea este în avantaj la final de zi. Presupunem că plecăm cu toții de la perspectiva că vrem să facem lucruri împreună și vrem să ne lărgim orizonturile, nu să le îngrădim. Dacă vorbim de unanimitate, hai să ne gândim la o situație în care sunt 3 grupuri în structură și cu unul sunt certați. Scopul e să se ajungă ca împreună să decidă că toată lumea are acces la aceleași resurse, nu să își pună bețe în roate unii la alții.