Simpozionul din Slovacia și posibile colaborări

Săptămâna trecută, am avut onoarea (eu, Florina) de a fi speaker la un simpozion dedicat adulților din cercetășie din Slovacia. A fost o experiență nouă și foarte faină, așa că am zis că ar fi util să împărtășesc câteva dintre lecțiile și concluziile care au reieșit de acolo.

O organizație similară, cu provocări comune

Ce m-a surprins este că organizația cercetașilor de acolo este extrem de similară cu a noastră. Au aceleași provocări și nevoi, și e clar cât de important e să avem astfel de contacte internaționale, pentru a învăța unii de la alții și a ne sprijini reciproc. Chiar dacă diferențele culturale pot exista, munca noastră ca lideri și dezvoltarea tinerilor rămân aceleași la bază.

Tineri la conducere

M-a impresionat prezența masivă a tinerilor. Media de vârstă a participanților a fost undeva în jurul vârstei de 25 de ani. Mai mult de jumătate dintre participanți erau lideri tineri, implicați activ în viața organizației la nivel local, regional și național. Această implicare a tinerilor în organizarea și conducerea evenimentelor este o sursă de inspirație și un exemplu pe care mi-ar plăcea să îl urmăm și noi.

Schimbări post-pandemie

Înainte de pandemie, simpozioanele lor adunau aproximativ 400 de participanți. De această dată au fost aproape 100 de persoane prezente, acest eveniment a fost un semn clar de redresare și o oportunitate de a reconstrui și de a revitaliza comunitatea.

Structura organizatorică și regionalizarea

Organizația lor este deja structurată pe un sistem regionalizat, cu consilii regionale unde sunt aleși liderii locali. O oportunitate de altfel, foarte bună pentru tineri de a dobândi experiență și abilități de leadership și managment. Și noi ne confruntăm cu nevoia de a dezvolta o structură mai clară de coordonare regională pe măsură ce creștem, iar acest model ar putea fi util și în contextul nostru. Poate ar fi un proiect de explorat.

Implicare și inițiativă din partea tinerilor

Evenimentul a fost organizat de tineri implicați la nivel regional, care au adus în fața Comitetului Director obiectivul de a relua acest simpozion. Este clar că au o cultură a inițiativei și implicării, iar acest tip de inițiative pot fi benefice pentru dezvoltarea continuă a organizației. Este ceva la care am putea reflecta și noi, în contextul în care dorim să încurajăm și mai mult inițiativa din partea tinerilor.

Tematici eveniment

Pe parcursul simpozionului, au fost prezentate diverse teme relevante pentru dezvoltarea organizațională: fundraising, diversitate și incluziune, safe from harm, voluntariat și dezvoltare organizațională. De asemenea, am susținut eu (Florina) două sesiuni: una despre cum să avem grijă de voluntari și alta despre structura organelor de control din cercetășia din România. A fost o oportunitate de a împărtăși din experiența noastră și de a construi punți de legătură între organizațiile noastre.


Dacă sunt Centre Locale care își doresc să îți facă campurile în Slovacia, seniori care vor să meargă la un Centru Scout sau orice formă de schimb de experiență, scrieți-ne un mail la international@scout.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *