Poziție cu privire la confiscarea eșarfelor cercetașilor

Poziție comună a Consiliului Director și a Echipei Naționale Safe from Harm

Există o practică în organizația noastră, din păcate suficient de comună, în care unii lideri confiscă eșarfa cercetașilor ca formă de sancțiune sau folosesc amenințarea cu confiscarea eșarfei ca unealtă în disciplinarea lor.

Chiar dacă înțelegem că astfel de practici pot fi alimentate de cele mai bune intenții, considerăm că efectul lor are potențialul de a fi nociv pentru crearea unui spațiu sigur în care să se desfășoare activitatea cercetășească. 

Astfel, dorim să facem foarte clar tuturor cercetașilor că de astăzi astfel de practici nu își au locul în organizația noastră și să subliniem că nu sunt doar neregulamentare, ci în multe situații sunt o formă de abuz de putere și abuz emoțional.

Din perspectiva angajamentului la un spațiu sigur pentru educație

Eșarfa de cercetaș este un simbol al unei promisiuni pe care cercetașul și-o face, în primul rând, lui însuși și ea devine o parte a identității sale. Orice măsură care atacă identitatea cercetașilor – fie ei minori sau majori – are un efect distructiv asupra spațiului sigur pe care ne-am angajat să-l creăm pentru educația lor.

Pentru că înțelegem că practica confiscării eșarfelor a părut a fi într-o zonă gri, pentru a face foarte clară poziția organizației cu privire la acest aspect, vom trata de acum orice caz în care un adult îi confiscă unui cercetaș eșarfa ca un potențial abuz emoțional.

De asemenea, amenințarea cu confiscarea eșarfei are același efect și va fi tratată identic. 

Chiar și pentru membri aspiranți, care nu sunt acoperiți de dreptul regulamentar de a purta eșarfă / uniformă (vezi mai jos), în cazul în care Centrul Local le oferă / împrumută o eșarfă de Centru Local / de eveniment, confiscarea acesteia are același efect, mai ales dacă se întâmplă în public.

Confiscarea unei astfel de eșarfe atunci când NU este o urmare a pierderii calității de membru aspirant va fi de asemenea tratată ca un potențial abuz emoțional.

Vrem să reamintim că, în cazul general, disciplinarea prin pedepse, deși poate avea rezultate, NU este compatibilă cu crearea unui spațiu sigur ca context esențial pentru dezvoltarea copiilor și a tinerilor. 

Din perspectiva Statutului și a Regulamentului

După momentul depunerii promisiunii, cercetașii devin membri titulari ai ONCR, calitate care le permite să poarte uniforma și simbolurile organizației, incusiv eșarfa de cercetaș (Statut, Art. 16, Art. 78, Regulament, Art. 9, Art. 13).

Întrucât sancțiunea cu confiscarea eșarfei / restrângerea dreptului de a o purta NU este prevăzută în Art. 145 din Regulament care listează toate sancțiunile, singura situație în care membrii titulari își pot pierde acest drept este când își pierd calitatea de membru prin demisie sau excludere

Chiar și într-o astfel de situație, membrul exclus / suspendat ar pierde (chiar și temporar) dreptul de a purta simbolurile ONCR, nu și dreptul de a le deține – indiferent dacă a primit-o cadou la promisiune din partea Centrului Local sau și-a achiziționat-o ca membru titular, eșarfa rămâne în proprietatea fostului membru.

Pentru cercetași

Din momentul în care vă depuneți promisiunea aveți dreptul de a purta uniforma (inclusiv eșarfa) și simbolurile ONCR atunci când participați la evenimente din calitatea voastră de cercetași. Puteți pierde acest drept doar dacă nu mai faceți parte din ONCR prin:

  • demisie (hotărâți că vreți să plecați din ONCR)
  • excludere (prin decizia Consiliului Centrului Local, pentru inactivitate, abateri grave sau neplata cotizației)

În orice altă situație, eșarfa și dreptul de a o purta sunt ale voastre, și nimeni nu v-o poate confisca ca metodă de pedeapsă, nici liderul vostru, nici altcineva. 

Dacă cineva vă confiscă eșarfa de cercetaș sau vă amenință că vă va confisca eșarfa de cercetaș sau dacă vedeți alt cercetaș în situația asta, contactați imediat liderul vostru, persoana desemnată să fie Listening Ear la evenimentul care sunteți, responsabilul local SfH sau echipa națională Safe from Harm, în funcție de cum vă simțiți mai în siguranță.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *