Aderare ONCR la FOND România

Preambul

Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare (FOND) este unica federaţie la nivel naţional ce reprezintă organizaţiile active în domeniul cooperare pentru dezvoltare şi ajutor umanitar. Ea asigură reprezentarea la nivel național pentru aria dezvoltare durabilă, activând totodată şi la nivel internaţional în cadrul unor structuri specializate (Forumul Internaţional al Platformelor Naţionale, CONCORD – Confederaţia Europeană pentru Dezvoltare şi Ajutor Umanitar).

În anul 2018 am hotărât în cadrul Adunării Generale aderarea ONCR la Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare din România (FOND) cu statutul de membru observator. Statutul de membru observator este oferit organizațiilor pentru maxim un an pentru a avea contact direct cu procesele din cadrul federației și a înțelege mai bine dinamica de lucru, ulterior acestea fiind nevoite să se decidă dacă devin membri cu drepturi depline sau renunță la apartenență. În mare parte, din cauza situației pandemice, acest statut a fost prelungit aproape un an, FOND oferindu-ne acces în continuare la resurse.

De atunci și până în prezent, apartenența la Federație s-a dovedit a fi un proces relevant pentru dezvoltarea programelor cercetășești și a calității progreselor în direcția Educației pentru Dezvoltare Durabilă.

Beneficiile de a avea un parteneriat solid cu FOND constau în:

  • Reprezentarea la nivel internațional în medii nonscout / național pentru tot ce ține de educația globală / dezvoltare durabilă;
  • Acces la diverse fonduri / evenimente / oportunități;
  • Acces la oportunități pentru proiecte în Regiunea Marea Neagră;

Asocierea și munca alături de Federație ne-au permis până acum să realizăm lucruri precum:

  • SDG Starter Pack – un proiect pentru dezvoltarea unui cadru educațional pentru promovarea și aplicarea principiilor dezvoltării durabile ca măsură proactivă în crearea unei societăți sustenabile, prin care am susținut 2 stagii de Educație pentru Dezvoltare Durabilă și am creat o serie de materiale suport pentru Centrele Locale în valoare de aproximativ 9.000 EUR
  • Networking cu alte organizații prin Grupul de lucru FOND – prin acest grup am setat o conexiune cu alte organizații neguvernamentale care sunt preocupate de atingerea Agendei 2030
  • Ateliere / Webinarii / Evenimente privind implementarea Agendei 2030 accesibile pentru cercetași

Rezumat

Propunerea de decizie: Propunem Adunării Generale a ONCR, aderarea ONCR la FOND România în calitate de membri cu drepturi depline.

Alinierea cu strategia ONCR

Educația pentru Dezvoltare Durabilă este unul dintre proiectele transversale ale Strategiei ONCR, iar pentru implementarea ei avem nevoie și de parteneriate solide cu alte organizații care își îndreaptă atenția în acest demers. 

Prin unirea forțelor între ONCR și FOND vom dezvolta programe și inițiative educaționale care integrează elementele specifice Educației pentru Dezvoltare Durabilă și valori ce țin de schimbare socială realizată prin educație și implicare directă în comunitate.  

Schimbări preconizate și impact

  • Desemnarea unei echipe / responsabil care să gestioneze relația și proiectele cu FOND
  • Dreptul de vot în cadrul FOND și luarea unor decizii care să beneficieze atât ONCR, cât și celelalte structuri;
  • Accesul în continuare la oportunități de finanțare, ateliere, evenimente pe care FOND le organizează;

Buget

În funcție de bugetul anual al ONCR, cotizația către Federație este:

  • taxa de 50 Euro pentru 0 – 150.000 EUR
  • taxa de 100 Euro – 150.001 – 250.000
  • taxa de 150 Euro – 250.001 – 500.000 – cf. bilanț 2019, ne încadrăm aici
  • taxa de 200 Euro – 500.001 – 750.000
  • taxa de 250 Euro – 750.001 – 1 mil.
  • taxa de 350 Euro – Peste 1 mil.

Repere legale / statutare

Statut, art 29, lit q și r

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *