Participarea la evenimente internaționale – clarificări

În urma unei sesizări pentru verificarea respectării Regulamentului în cazul unui eveniment internațional, Comisia de Etică, Disciplină și Statut (CEDS) a concluzionat că prevederile Regulamentului nu sunt suficient de clare și permit multiple interpretări cu privire la care sunt structurile care trebuie să aprobe participarea cercetașilor la evenimente internaționale.

Concret, în Decizie, CEDS cere Consiliului Director, printre altele, să formuleze o completare a Regulamentului și Statutului Organizației Naționale Cercetașii României, pentru a elimina suprapunerile și neclaritățile dintre atribuțiile Consiliului Centrului Local, Comisarului Internațional și Consiliului Director; 

În corespondența ulterioară, CEDS a re-confirmat că consideră că structura care se poate pronunța cu privire la această neclaritate este Adunarea Generală, prin modificarea Regulamentului și / sau a Statutului. Pentru a evita o situație de incertitudine în sezonul de vară 2025, până la Adunarea Generală de toamnă, Consiliul Director își propune să clarifice această neclaritate prin procedură internă (decizie), conform prerogativelor oferite de Statut și Regulament.

În baza recomandării Comisiei de Etică, Disciplină și Statut, Consiliul Director a decis folosirea următorului model de aprobare a participării cercetașilor la evenimente internaționale:

  1. Dacă organizatorul evenimentului este o structură locală (un grup de cercetași, un Centru Local, o instituție publică locală) și participarea se face din calitatea de membru al Centrului Local, atunci Consiliul Centrului Local este cel care aprobă participarea propriilor membrii la evenimentul internațional, dar are datoria să informeze și Departamentul Internațional cu privire la lista propriilor membri care participă la evenimentul respectiv.
  2. Dacă organizatorul evenimentului este o structură superioară nivelului local (regională, națională, internațională), inclusiv ONCR, și participarea se face din calitatea de membru al unui Centru Local, atunci aprobarea participării cercetașilor se face la ambele niveluri. Consiliul Centrului Local aprobă întâi participarea propriilor membri la evenimentul internațional, la solicitarea Departamentului Internațional, iar apoi Consiliului Director, aprobă, la propunerea Comisarului Internațional, componența finală a contingentului care participă la evenimentul internațional, ambele avize fiind necesare pentru participare, și niciunul, individual, nefiind suficient.
  3. Indiferent de nivelul organizatorului evenimentului, dacă participarea se face din calitatea de membru într-una din structurile naționale, atunci acordul de participare se dă exclusiv de către Consiliul Director, la propunerea Comisarului Internațional

Sistemul propus este în linie și cu interpretarea cutumară a Statului și a Regulamentului la nivelul organizației, care a funcționat ca atare ce puțin în ultimii 15 ani. Dacă aveți propuneri de îmbunătățire sau identificați situații care nu sunt gestionate suficient de bine de acest model, dați-ne un semn la secretarcd@scout.ro sau la international@scout.ro.

Vom propune Adunării Generale să modifice Regulamentul ca să integreze această clarificare în Adunarea Generală de toamnă de anul acesta, întrucât am primit recomandarea CEDS ulterior expirării termenului pentru propunerea subiectelor pentru această Adunare Generală.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *