Reguli reluare activitate cercetășească în timpul pandemiei COVID-19

Notă: Document aprobat pe data de 26.06.2020.


Având în vedere că atât situația sanitară, cât și situația legală încep să se relaxeze în vederea reluării unor activități, ne bucurăm să putem să luăm în considerare, cu responsabilitate, reluarea activității cercetășești. În realizarea acestui obiectiv avem două priorități – siguranța cercetașilor și a comunităților lor și respectarea cu strictețe a normelor sanitare / legale care se aplică, în ordinea asta.

Acest document stabilește principiile generale și regulile concrete în care putem să reluăm activitatea, el urmând a avea actualizări în funcție de parcursul pandemiei și de reacțiile autorităților relevante.

Orice activitate cercetășească se poate desfășura începând cu data de 22 iunie 2020 DOAR dacă poate îndeplini cumulativ TOATE condițiile de siguranță de mai jos, interpretate, ca principii, pentru orice context de desfășurare.

Prezentul document rămâne valabil până la modificarea/ anularea acestuia prin decizie de CD.

Actualizări

DataCine face modificarea și cf. căror normeModificare
*se regăsesc în textul de mai jos evidențiate cu verde
03.07.2020GRR cf. Hotărârea nr. 511/ 2020 pentru modificarea și completarea anexelor nr. 1 și 3 la HG 476/ 2020Se modifică punctul III. Reguli specifice – Limitări specifice – punctul 3 – în loc de 6 persoane la activități sportive (drumeție, escaladă, …) cu 10 persoane la activități sportive (drumeție, escaladă, …)

!Atenție: modificarea nu se aplică și la deplasarea pietonală!
16.07.2020GRRSe adaugă întrebarea 21, privind gătitul în camp.
26.07.2020GRRSe modifică întrebarea de triaj pentru sosirea din alte țări pentru a permite accesul la întâlniri a persoanelor care nu vin din țări cu risc COVID-19

I. Principii fundamentale

 1. Distanțare – orice cercetaș, lider sau altă persoană care participă la activitate trebuie să păstreze în toate circumstanțele* o distanță de minim 2m față de orice altă persoană și trebuie să aibă asigurată o suprafață minimă de 4.5mp (utili la estimarea numărului limită de participanți într-un spațiu oarecare)
 2. Aer curat și spații igienice recomandăm ferm desfășurarea tuturor activităților comune doar în aer liber; în cazul în care o activitate are loc totuși în interior, orice spațiu în care se desfășoară trebuie să aibă o amplă și suficientă ventilație cu aer proaspăt de afară, pe tot parcursul activității (cele mai multe aparate de aer condiționat NU aduc aer din exterior, activitățile cercetășești NU se pot desfășura în spații cu astfel de aparate de aer condiționat). Activitățile au loc doar în spații care nu sunt zone de trafic / zone frecventate de multe persoane (mall, stații de transport în comun, puncte de alimentație publică, teatru, muzeu, biserică …) și pentru care se face sau se știe că s-a făcut o igienizare corectă / completă.
 3. Măști – toți participanții poartă măști care să acopere nasul și gura la orice activitate în spații închise; aceeași măsură se aplică și pentru situația în care participanții la o activitate în aer liber trebuie să tranziteze / folosească temporar un spațiu închis. 
 4. Igiena mâinii și a feței: există tot ce e nevoie și în cantități suficiente pentru o igienă corectă în orice moment al activității (dezinfectant, apă și săpun) și aceasta se face în mod corespunzător (vezi mai jos)
 5. Triaj și urmărire – toți participanții la orice activitate își fac un triaj (bazat pe o listă de întrebări și luarea temperaturii). La lupișori și temerari se ocupă părinții, la eXploratori, seniori lideri și alți voluntari – ei înșiși, ideal folosind o aplicație pe telefon sau o altă soluție digitală, înainte de a pleca de acasă spre activitate; Toți participanții de la activitate (cercetași sau invitați) sunt trecuți pe o listă (de asemenea, digitală în mod ideal) care ajunge în aceeași zi la Consiliul Centrului Local. Pentru toți participanții există un număr de telefon de contact.
 6. Materiale, ustensile, echipament individual – materialele / uneltele / elementele de echipament utilizate în cadrul activității (sfoară, fișe, trusă de prim ajutor, veselă, sticlă de apă, haine, etc.) sunt strict individuale pentru a evita o eventuală contaminare prin atingere
 7. Caracter privat – activitatea are un caracter privat – participanții la ea sunt strict membrii asociației (adeziune completată) sau persoane invitate nominal de către lideri. Chiar dacă se desfășoară în spații publice, activitățile sunt adresate DOAR membrilor organizației. 
 8. Comunicarea și acceptarea principiilor și a regulilor – responsabilul de activitate se asigură că toți cercetașii prezenți la activitate / și familiile acestora cunosc îndeaproape principiile care sunt necesar a fi respectate în derularea activităților
 9. Siguranță și responsabilitate înainte de toate – responsabilul de activitate (întotdeauna un membru adult al ONCR) are răspunderea finală a deciziei de a face și / sau a continua o activitate pentru respectarea, fără întrerupere, în toate momentele, a acestor principii.

* singura excepție este atunci când pericolul pentru starea de sănătate a cuiva este mai mare decât cel de infecție – spre exemplu o situație de urgență sau aplicarea primului ajutor.

II. Organizare, siguranță și responsabilitate 

Evaluarea finală pentru siguranța unei activități o face liderul de unitate / Consiliul Centrului Local, care poate și are responsabilitatea de a accepta sau refuza o activitate din cauză că nu poate asigura condițiile fundamentale de mai sus, cu unica excepție a unor situații impredictibile care pun mai rapid / mai acut în pericol siguranța / sănătății cercetașilor. 

Fiecare activitate trebuie să aibă un responsabil adult, neapărat membru al organizației, desemnat să se asigure de respectarea tuturor principiilor fundamentale și ale tuturor regulilor specifice pentru fiecare activitate.

Urmărirea acestor principii trebuie să fie planificată înainte de începutul activității, respectarea lor fiind obligatorie în toate momentele unei activități, inclusiv la intrarea / ieșirea în spațiul de activitate, în pauze, când se strânge la final și așa mai departe, fără excepție. 

Responsabilului de activitate ia decizii în cazul în care apar simptome în baza protocolului detaliat mai jos.

În timpul activității, dacă liderul / responsabilul de activitate, în ciuda planificării anterioare, constată că nu se pot respecta TOATE condițiile în întâlnire (spațiul nu este dezinfectat, nu sunt materiale pentru a asigura igiena tuturor, …) are obligația de a modifica locul / structura activității pentru a respecta principiile de mai sus sau de a o opri, dacă acest lucru nu este posibil.

II. 1. Protocolul în baza căruia responsabilul de activitate ia decizii în cazul în care cineva este suspect de COVID-19 sau diagnosticat cu COVID-19

Înainte de activitate

 1. Toți participanții la orice activitate își fac un triaj. Dacă, înaintea de începerea activității, cercetașul prezintă simptome își anunță liderul despre acestea și nu se prezintă la activitate.
 2. Liderul / responsabilul de activitate are obligația de a NU primi la activitate persoanele pentru care nu s-a făcut triajul (temperatură + întrebări), persoanele vizibil bolnave, persoanele care nu au / nu poartă mască în spațiul interior.

În timpul activității

 1. Dacă în cadrul activității, apare la cercetaș (minor sau adult) simptome respiratorii (tuse, strănut, îi curge nasul, etc.) și/ sau febră mai mare de 37,3 C și/ sau stare generală alterată, acesta va fi imediat izolat de restul persoanelor prezente la activitate, într-un spațiul special amenajat anterior.
 2. După izolarea persoanei într-un mediu sigur, liderul are obligația de a informa în cel mai scurt timp părintele / tutorele de apariția simptomelor și de a decide împreuna cu aceștia următorul pas (așteaptă ca părinții/ tutorele să-l preia, este înștiințată unitatea sanitară etc.), în funcție de starea persoanei.

După activitate

 1. Dacă apariția simptomelor este ulterioară activității, fiecare cercetaș care participă la întâlnire are responsabilitatea de a anunța cu promptitudine liderul imediat ce el sau cineva din familia cu care locuiește este potențial suspect de COVID-19
 2. În cazul în care suspiciunea/ diagnosticul apare după întâlnire, liderul pregătește lista cu toate persoanele participante la întâlnire/ lista persoanelor cu care persoana suspectă/ confirmată a venit în contact prelungit (mai mult de 20 min, la o distanță mai mică de 2 m și fără mască), reface istoricul deplasărilor (în cazul în care în timpul activității cercetașul s-a deplasat de la locul activității – de exemplu drumeție sau escaladă).
 3. Liderul informează de îndată familiile celorlalte persoane participante la întâlnire și se invocă procedura de autoizolare la domiciliu a acestora pentru 14 zile, cu monitorizarea, de către aceste persoane, a semnelor și simptomelor de infecție respiratorie (nas înfundat, strănut, tuse, febră ridicată, dificultate la înghițire/ roșu în gât, dureri musculare, lipsa poftei de mâncare etc.).  În cazul în care starea de sănătate impune, contactează imediat medicul de familie sau, în cazul în care starea acestuia este gravă, serviciul unic de urgență 112.

II. 2. Recomandări pentru igienă personală

 • Se va evita atingerea feței cu mâinile nespălate / nedezinfectate;
 • Tușitul sau strănutul se poate face în pliul (îndoitura) cotului sau într-un șervețel de unică folosință. De asemenea, dacă se suflă nasul trebuie folosite șervețele de unică folosință, care se aruncă imediat la coș sau într-un sac menajer. Imediat după aceasta se vor spăla mâinile.
 • Spălatul mâinilor are loc la începutul și la sfârșitul activității, imediat înainte și imediat după ce se folosesc unelte, obiecte folosite de alte persoane, imediat după ce strănută sau tușește în mâini, din greșeală;
 • Măștile sunt eficiente dacă sunt folosite în combinație cu curățarea frecventă a mâinilor cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun. 
  • Înainte de a utiliza masca, mâinile trebuie igienizate (cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun).
  • Masca de protecție trebuie să acopere atât gura cât și nasul și să fie schimbată o dată la 4 ore sau ori de câte ori aceasta s-a umezit sau s-a deteriorat;
  • Masca nu se atinge în timpul purtării, iar în cazul atingerii măștii, mâinile trebuie igienizate cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun
  • După utilizare, masca se aruncă de îndată într-un spațiu special amenajat, preferabil cu capac, operațiune urmată de igienizarea mâinilor. NU se recomandă reutilizarea măștilor medicale.
  • Măștile nemedicale se spală zilnic la o temperatură de 60-90 C și se calcă cu fier de călcat prevăzut cu abur, la temperatură maximă.

III. Reguli specifice

Limitări numerice

De la 17 iunie, se permite organizarea de evenimente private cu respectarea normelor de distanțare fizică, în următoarele limite numerice:

 • 20 de persoane în spații închise
 • 50 de persoane în spații deschise 
 • 6 10 persoane la activități sportive (drumeție, escaladă, …)
 • 6 persoane care nu locuiesc împreună ca grup pietonal (deplasarea în orașe, deplasarea în spații publice)

IV. Activități posibile

Restricțiile de mai sus schimbă dinamica în activitățile noastre obișnuite. Trebuie să ne uităm împreună spre viitor, să acceptăm că cel puțin o perioadă virusul acesta va afecta atât viața noastră zilnică cât și activitatea cercetășească, și să identificăm / inventăm noi moduri de a ne bucura de cercetășie în așa fel încât să fim cu toții, și noi, și cei dragi nouă și comunitatea extinsă în siguranță.

În prima fază, vă invităm să publicați și să share-uiți activitățile / întâlnirile pe care reușiți să le faceți și cum v-ați adaptat la noua paradigmă, ca surse de inspirație pentru alții.

Apoi, dacă aveți idei de programe pe care le putem aplica / replica la nivel local, regional sau / și național care să respecte toate principiile și regulile de mai sus, și / sau puteți contribui la dezvoltarea unor astfel de programe, vă rugăm să ne scrieți la contact@scout.ro, pe fb sau insta. 

Evenimente de mai multe zile

Activitățile care presupun înnoptat în natură nu sunt reglementate, momentan, altfel decât alte activități. Astfel pentru astfel de activități se aplică doar principiile fundamentale.

IV. 1. Cazare

Cabanele și hotelurile pot fi folosite pentru cazare, doar cu respectarea principiilor fundamentale (spații aerisite continuu, o garanție a igienizării / dezinfectării spațiilor, distanțare). S-ar putea să existe, în funcție de măsurile legale adoptate la un moment sau altul, restricții suplimentare pentru cabane și hoteluri. Este responsabilitatea liderului să verifice în prealabil dacă spațiul de cazare respectă atât legislația, cât și dacă este compatibil cu principiile fundamentale ale acestui document. 

Pentru campare sunt necesare respectarea principiilor fundamentale legate de distanțare și aerisire, acest lucru însemnând, spre exemplu, fie dormit sub cerul liber, fie dormit la prelată / hamac, în corturi individuale.

IV. 2. Transport

Era obișnuit pentru cercetași înainte de pandemie să folosească transportul în comun pentru a ajunge la activități, fie că e vorba despre întâlniri sau despre activități în afara orașului. 

Având în vedere că atât mijloacele de transport în comun, cât și stațiile lor sunt locuri de trafic mare, utilizarea lor trebuie să vină considerând toate principiile fundamentale de mai sus. Astfel:

 • Recomandarea fermă este ca deplasarea la locul activității să se facă individual, atunci familia cercetașului (pentru toate ramurile de vârstă cu excepția seniorilor) sau cercetașii (pentru seniori, lideri și voluntari adulți) decid care este cel mai bun mijloc de deplasare și dacă utilizarea transportului în comun este cea mai bună opțiune. Recomandăm folosirea mijloacelor de transport alternativ (pe jos, role, bicicletă, trotinetă) dacă acest lucru se poate face în siguranță. 
 • Dacă deplasarea la locul activității este organizată de către cercetași (spre exemplu, de către lideri), atunci este obligatorie urmărirea tuturor principiilor de mai sus, cu atenție sporită la:
  • Distanța între toate persoanele din mijlocul de transport în comun
  • Asigurarea că mijlocul de transport în comun folosit a fost igienizat (informații despre regulile/ măsurile pe care compania de transport le aplică, indicii clare în mijlocul de transport – șoferul și pasagerii au mască etc.) 
  • Asigurarea că mijlocul de transport în comun are o aerisire eficientă cu aer din exterior
  • Purtarea măștilor pentru deplasarea cu mijloacele de transport în comun

În practică, în cele mai multe cazuri condițiile de mai sus reduc deplasarea cercetașilor la activități în exteriorul orașului, fie la deplasare în aer liber (biciclete, role, …), fie la carpooling cu acordul (și sprijinul) părinților cercetașilor / cu sprijinul altor membrii / voluntari cu mașini, cu respectarea condițiilor legale, fie cu închirierea unuia sau a mai multe mijloace de transport de la companii care pot oferi garanții pentru respectarea măsurilor de mai sus.

IV. 3. Alimentație

Și pentru asigurarea alimentației în cazul în care vorbim despre o activitate pe mai multe zile este necesar a fi respectate principiile fundamentale și desigur, regulile specifice suplimentare pentru depozitare sau servirea mesei.

Pentru luarea mesei în comun, responsabilul de activitate trebuie să se asigure că există suficient spațiu (regulile de distanțare din principiile fundamentale) care să permită servirea mesei, spălarea vaselor etc. Luând în considerare principiul privind echipamentul individual recomandăm ca fiecare participant la activitate să aibă propria mâncare și propria veselă.

În cazul, în care vă propuneți servirea mesei la cabană sau orice spațiu comun de servire a mesei în interior este necesar să luați în considerare măsurile specifice aflate în vigoare (în prezent, masa se poate servi doar în spații deschise, maxim 4 persoane/ masă, restaurantele din interiorul pensiunilor/ cabanelor fiind închise)

V. Siguranță, informații certe și canale de comunicare

Pandemia a creat, prin natura ei, și o stare de incertitudine în societate și în comunitățile cercetașilor. Pe lângă schimbările de recomandări oficiale, absolut normale în prezența unor date noi, tot felul de canale de informații neoficiale au promovat tot felul de știri, studii și recomandări care sunt sau nu sunt adevărate sau care trag concluzii pripite din prea puține date.

O altă doză mare de incertitudine este dată de faptul că nu există niște scenarii oficiale / noi nu avem cunoștință de ele pentru cum ar putea evolua pe termen scurt și mediu recomandările / noile reglementări legale. Acest fapt se reflectă automat și în ceea ce noi putem transpune pentru activitatea internă. Deși am cerut în mod oficial recomandări cu privire la derularea de activități în aer liber (răspunsul detaliat aici), pe scurt, recomandarea este să urmărim îndeaproape orice schimbare care apare și să respectăm toată legislația în vigoare.

În consecință, normele și recomandările din acest document vor fi actualizate în funcție de noile reglementări în vigoare, păstrând așa cum aminteam mai sus siguranța cercetașilor ca prim criteriu în luarea deciziilor.

Recunoaștem, de asemenea, responsabilitatea, dreptul și nevoia fiecărei familii să gestioneze fiecare situație individuală după cum consideră cel mai potrivit pentru ea. Prin principiile și regulile de aici, ne-am propus că creăm un cadru sigur în care cercetașii să se poată bucura de cercetășie și să continue să crească în ea. De aceea, liderii sunt încurajați să găsească soluții de a-i menține activi și pe cercetașii care aleg, momentan, să participe la activități de acasă.

Dacă există întrebări specifice despre aceste reguli și mai ales dacă există îngrijorări că ele nu sunt respectate întru totul, încurajăm orice părinte, cercetaș, lider sau persoană interesată să ne contacteze pe unul din canalele noastre oficiale de comunicare (email, facebook, instagram, telefon, în ordinea asta).

VI. Întrebări triaj

Prezentați unul din simptomele de mai jos, cu debut brusc instalat?

 • Tuse
 • Febră
 • Scurtarea respirației (creșterea frecvenței respiratorii)

Aveți istoric de călătorie în afara țării în țări care necesită izolare / carantină sau istoric de spitalizare în ultimele 14 zile? 

Ați intrat în contact în ultimele 14 zile cu persoane cu suspiciune sau diagnosticate cu infecție COVID-19?

(pentru aceste întrebări, dacă răspunsul este DA, atunci persoana nu poate participa la activitate)

(țările care necesită izolare / carantină (lista galbenă / lista roșie) sunt actualizate periodic aici: http://www.cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19)

Care este temperatura ta măsurată la nivel axilar sau la nivelul frunții la plecarea de acasă?

(pentru această întrebare, dacă răspunsul este peste 37.3, atunci persoana nu poate participa la activitate)

În cazul în care acest protocol intern nu este aplicat integral de către unul sau mai mulți voluntari ai organizației, Organizația Națională Cercetașii României nu își poate asuma responsabilitatea în cazul infectării cu COVID19 a participanților sau organizatorilor activității, iar decizia de ignorare/ încălcare a acestui protocol aparține exclusiv voluntarului/ părintelui/ participantului, pe propria răspundere a acestuia/ acesteia.

VII. Q & A

 1. Ca lider, pot folosi metroul/ autobuzul ca să mă deplasez cu patrula de la sediu în parc pentru o activitate?

Și în cazul deplasărilor în spre activitate, și în cadrul activității, principiile fundamentale amintite mai sus sunt cele care ghidează luarea deciziilor. Este recomandat ferm ca fiecare persoană să se deplaseze individual / cu părinții spre locul întâlnirii și să se evite pe cât posibil deplasarea în comun.

 1. Dacă organizez un camp trebuie să am un cadru medical prezent pentru a asigura supravegherea apariție semnelor de îmbolnăvire?

Pentru organizarea unui camp, este obligatorie prezența unei persoane capabile să asigure primul ajutor, dar nu trebuie să fie neapărat un cadru medical. Este necesar să existe o persoană responsabilă de urmărirea protocolului de siguranță și a principiilor de bază care poate lua decizii cu privire la apariția semnelor de îmbolnăvire.

 1. Am voie să campez la cort? Câte persoane pot dormi în același cort?

În prezent, camparea este permisă. Conform principiului distanțării, fiecare persoană trebuie să aibă 4.5 mp, ceea ce în cele mai multe situații înseamnă 1 persoană / cort, cu excepția persoanelor care locuiesc la aceeași adresă (frați, cupluri etc.). În cazul în care persoanele locuiesc la aceeași adresă, se poate campa în maxim 6 10 persoane / cort, în funcție de dimensiunea cortului.

 1. Dacă fac o drumeție cu 15 cercetași, activitatea nu poate fi încadrată ca eveniment privat în spațiu deschis? 

Drumețiile sunt asimilate cu practicarea de sporturi individuale, limita pentru acestea fiind 6 10 persoane. Nu este posibilă deci organizarea de drumeții cu 15 cercetași.

 1. Dacă fac un camp cu până la 50 de persoane ca și eveniment privat, drumețiile din timpul campului trebuie să le facem câte 6 10

Da, din același motiv ca la întrebarea anterioară.

 1. Numărul de 6 10 persoane de la adrese diferite care pot face drumetii (etc) se referă doar la cercetasi, sau cu tot cu lider?

Limita de 6 10 se referă la întreg grupul și include atât cercetașii cât și liderii / voluntarii. Orice grup de cercetași care fac o drumeție nu poate fi mai mare de 6 10, indiferent de vârsta membrilor grupului.

 1. Cum trebuie să procedeze părinții cu lăsatul / luatul copiilor de la activitate?

Părinții trebuie să evite crearea de grupuri mai mari de 6 persoane și să facă tot posibilul să evite interacțiunea cu ceilalți părinți când lasă / iau copii de la activitate; sunt de asemenea rugați să evite intrarea în spațiul de desfășurare a activității, pentru că în general adulții intră în contact cu multe alte persoane în cursul unei zile.

 1. Cum verific că sunt la distanța necesară față de ceilalți participanți la activitate?

În general, “anvergura aripilor” (distanța între palmele tale când ai mâinile întinse lateral, paralel cu solul) este aproximativ egală cu înălțimea ta. Deci clasicul “două lungimi de braț” de la educație fizică este cam puțin, așa că ar trebui să ai confortabil mai mult de două lungimi de braț. Ca instrument util de estimare pe care îl are toată lumea, eșarfele oficiale ONCR au 120 de cm (de la vârf la vârf).

 1. Putem să ne jucăm gașcă / steaua / …?

Nu. Toate jocurile de contact încalcă principiul distanțării și nu sunt permise.

 1. Dacă sunt în drumeție, pot să împart o sticlă de apă cu cineva?

Nu. Chiar dacă ați folosi căni și nu ați pasa sticla direct de la unul la celălalt, ar fi încălcat principiul echipamentului individual. 

 1. Cum mai exact se face triajul?

Liderul responsabil de activitate, în momentul în care lansează apelul de participare, transmite și regulile care trebuie respectate în cadrul activității, inclusiv responsabilitatea realizării triajului.

Dacă activitatea este dedicată lupișorilor și temerarilor, liderul va trimite lista de întrebări pentru triaj părintelui/ tutorelui, iar dacă activitatea este adresată eXploratorilor, seniorilor sau liderilor, direct către aceștia.

Părintele/ tutorele/ însuși cercetașul confirmă prezența la activitate. Părintele / cercetașul însuși are obligația de a răspunde la întrebările pentru triaj, și de a lua decizia de a pleca spre activitate doar în condițiile în care răspunsul la întrebări și temperatura sunt compatibile cu participarea la activitate.

Liderul / responsabilul de activitate trebuie informat de către rezultatul triajului indiferent de rezultat. Ca metodă de realizare practică a acestor pași, recomandăm ca separat de înscrierea la activitate, triajul să aibă loc prin intermediul unui formular online, care are cel puțin itemi care fac referire la numele participantului, confirmarea citirii și asumării regulilor în cadrul activităților cercetășești derulate în timpul pandemiei COVID-19, confirmarea realizării triajului în baza întrebărilor de mai jos și asumarea răspunderii de participare/ neparticipare în funcție de rezultatul acestuia.

Întrebări triaj
1. Prezentați unul din simptomele de mai jos, cu debut brusc instalat?
– Tuse
– Febră
– Scurtarea respirației (creșterea frecvenței respiratorii)
2. Aveți istoric de călătorie în afara țării în țări care necesită izolare / carantină sau istoric de spitalizare în ultimele 14 zile? 
3. Ați intrat în contact în ultimele 14 zile cu persoane cu suspiciune sau diagnosticate cu infecție COVID-19?

(pentru aceste întrebări, dacă răspunsul este DA, atunci persoana nu poate participa la activitate)

(țările care necesită izolare / carantină (lista galbenă / lista roșie) sunt actualizate periodic aici: http://www.cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19)

4. Care este temperatura ta măsurată la nivel axilar sau la nivelul frunții la plecarea de acasă?
(pentru această întrebare, dacă răspunsul este peste 37.3, atunci persoana nu poate participa la activitate)

 1. Cum se procedează în cazul fraților? Înțeleg că pot dormi în același cort, dar trebuie să respecte și distanța de 2m în timpul deplasarilor? Pot împărți sticla de apă?

Criteriul la care ne raportăm nu este gradul de rudenie, ci dacă cercetașii locuiesc la aceeași adresă. Așadar, în cazul în care frații locuiesc la aceeași adresă, ei pot dormi în același cort.
Recomandăm, în timpul activităților, să păstreze distanța de 2m și să aibă propria sticlă de apă pentru a-i încuraja și pe ceilalți să respecte această regulă, chiar dacă pentru ei nu este obligatorie.

 1. Dacă avem în același timp 3 sau 4 patrule (5 copii +1 lider) care desfășoară activități în aceeași poiană respectând regulile de distanțare este ok sau trebuie ca fiecare să fie în altă locație?

Este permisă organizarea unei activități cu maxim 50 de persoane într-o singură poiană. Deplasarea către poiană și de la poiană este necesar a fi făcută în grupuri de maxim 6 persoane și respectând regulile de distanțare fizică.

 1. În cazul campurilor, care este distanța minimă recomandată între corturi?

Recomandăm o distanță minimă de 1.5 m între corturi pe toate laturile acestuia.

 1. Triajul epidemiologic nu se poate face prin formular online, acesta trebuie făcut în momentul predarii copilului de către părinte, liderului. Dacă se va insista pe termometrizare în continuare, liderul va trebui să  ia temperatura copilului iar părintele să răspundă la întrebările triajului epidemiologic, să pună data, ora și semnătura. În acest caz, centrele vor trebui să-și achiziționeze termometre non contact?

Conform informațiilor de la o întrebarea anterioară, recomandăm ca înscrierea la activitate (obligatorie) să se facă în baza unui formular online. Triajul epidemiologic este o măsură internă pe care o definim noi astfel încât să ne fie de ajutor. Părintele/ tutorele/ însuși cercetașul confirmă prezența la activitate. Părintele / cercetașul însuși are obligația de a răspunde la întrebările pentru triaj, și de a lua decizia de a pleca spre activitate doar în condițiile în care răspunsul la întrebări și temperatura sunt compatibile cu participarea la activitate.

 1. Ieșirile: dacă acestea se vor face în formula 6 persoane maxim, cred ca în acest caz vor trebui regândite patrulele precum și numărul minim și maxim dintr-o patrulă și cred că ONCR-ul este cel în măsură să ia o decizie. Ce se va face în momentul în care la o activitate vor participa 2 adulți respectiv 1 lider și un voluntar adult? Se vor putea face 2 patrule pe principiu 5+1 adult iar copiii să se rotească între ei?

În acest moment se pot face activități în interior, cu maxim 20 de persoane și în exterior, cu maxim, 50 de persoane, doar activitățile sportive (ciclism, drumeție etc.) au această limitare de 6 10 persoane. Pentru momentul prezent, dacă o patrulă este formată din numărul maxim posibil – 9 copii/ tineri, recomandăm deplasarea în două grupuri, a câte 5, respectiv 6 persoane, din care obligatoriu unul dintre adulți să fie lideri, celălalt putând fi un adult – lider, ajutor de lider, un voluntar sau un părinte.

Momentan, limita la 6 10 persoane este o măsură care pare a avea un caracter temporar și nu e clar în ce fel va evolua în lunile următoare, motiv pentru care considerăm prudent să mai urmărim evoluția situației înainte să luăm astfel de decizii.

 1. Se poate face un hike în care deplasarea să se efectueze cu trenul și cu respectarea distanțării sociale, triajului și a numărului de max 6 pers/ patrulă?

Nu recomandăm deplasarea cu trenul și sugerăm căutarea de soluții alternative. Dacă aceasta este singura soluție găsită, și nedeplasarea cu trenul ar împiedica derularea activității, recomandăm luarea tuturor măsurilor de siguranță.

Aveți în vedere că situația în tren nu vă este sub control, și că se întâmplă frecvent ca regulile impuse de autorități să nu fie respectate. Conform regulilor de mai sus, dacă situația în tren se schimbă în sensul imposibilității respectării lor, liderul este responsabil să ia măsuri imediat (coborât din tren, implicat autoritățile pentru respectarea regulilor naționale, …). Dificultatea practică a acestei situații este unul din motivele pentru care nu recomandăm deloc deplasarea cu trenul.

 1. Se poate denumi eveniment privat un camp cu 20 persoane indoor, respectiv 50 persoane outdoor? (în care bineînțeles vor fi luate toate măsurile ce se impun)

Da, se numește eveniment privat orice activitate cercetășească la care participă exclusiv membrii organizației înregistrați pe membri.scout.ro și a căror adeziuni sunt arhivate de Centru Local de care aparțin (sau contracte de voluntariat, pentru voluntari).

 1. Va trebui ca fiecare cercetaș să aibă trusă proprie de PA? Aici trebuie să ținem cont în primul rând de greutatea rucsacului în care au tot ce le trebuie într-un hike, dar și de faptul că sunt anumite elemente ale trusei de PA care nu ar trebui lăsate la îndemâna unui copil.

Este obligatoriu ca fiecare cercetaș să aibă dezinfectant, mănuși și mască, ca elemente din trusa de prim ajutor obligatorii. Celelalte componente dintr-o trusă de prim ajutor, dat fiind că sunt sterile pot fi folosite respectând măsurile de igienă ce se impun.

 1. Pentru igienizarea mâinilor, într-un spațiu în care nu există acces la apă și săpun, aceasta se poate realiza cu orice dezinfectant care are în compoziție min 70% alcool, aprobat de MS.

Nu recomandăm activitățile care nu se pot realiza într-un spațiu care să ofere în primul rând siguranță cercetașilor. În alegerea spațiului destinat activității este necesar să se țină cont de toate aspectele menționate în regulile de desfășurare a activității în timpul pandemiei COVID-19.

 1. Legat de regulile privind activitățile dintr-un camp, la punctul IV. 3 se specifică: „Luând în considerare principiul privind echipamentul individual recomandăm ca fiecare participant la activitate să aibă propria mâncare și propria veselă.” – asta implică inclusiv gătitul individual sau se poate găti la cazan, după care fiecare consumă individual și distanțat mâncarea?

În cazul în care contextul impune pregătirea hranei în camp pentru participanți, vă rugăm să vă asigurați de respectarea următoarele norme:

 • desemnarea unui număr limitat de persoane (în funcție de dimensiunea campului, pot fi 1-2 persoane sau mai multe) care asigură pregătirea mâncării pentru toți participanții, pe toată perioada activității; dacă activitatea presupune un număr mai mare de zile, se pot folosi două ture
 • pentru a minimiza riscul, persoanele care gătesc își vor reduce la minim interacțiunea cu alți participanți/ alte persoane din exterior
 • în spațiul destinat pregătirii meselor este interzis accesul altor persoane pe parcursul pregătirii meselor și este limitat accesul altor persoane în acest spațiu pe parcursul întregului camp
 • masa este servită într-un spațiu deschis, fără să existe o interacțiune apropiată între echipa care a gătit și participanții la camp, rândul la masă este format corespunzător cu păstrarea distanței.
 • De asemenea, toate celelalte reguli din Protocol sunt obligatorii.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *