Propunere definire grup de voluntari

Propunerea va fi pusă în aplicare începând cu anul 2021, concomitent cu preluarea mandatului unui nou Consiliu Director.

Motivație

Ținând cont de nevoia constantă de voluntari în cadrul organizației, pentru proiecte pe termen lung sau scurt, este necesar să creăm o structură permanentă care să eficientizeze procesul de selecție și acces la resursa umană. 

Structura permanentă, definită în continuare ca grup de voluntari, va fi formată din toți cercetașii adulți (>18 ani) care vor să își dăruiască timpul și energia pentru a se implica la nivel național. 

ONCR are nevoie de acest grup de voluntari pentru a avea un acces mult mai rapid la resursa umană necesară atingerii obiectivelor stabilite prin proiectele strategice și, implicit, a Viziunii 2023.

Rezumat

Grupul de voluntari este format prin proces de selecție, pe baza unui formular de înscriere, deschis permanent. Procesul de selecție va cuprinde două niveluri:

  • Selecție la intrarea în grupul de voluntari, pe baza unor criterii generale de selecție adoptate de Consiliul Director;
  • Alocarea voluntarilor pentru un proiect anume, cu consimțământul și asumarea voluntarului, în funcție de necesarul uman al proiectului și de corespondența dintre abilitățile voluntarilor cu nevoile proiectului.

Astfel, voluntarii alocați proiectelor trec prin procesul de management al adulților în cercetășie (contractare – contract de voluntariat + asumare responsabilități, acces la formare, sprijin și mentorat constant, evaluarea performanței la perioade agreate inițial și decizie pentru pașii următori).

Voluntarii se subordonează direct Coordonatorilor strategici și interacționează constant cu Responsabilii echipelor de lucru.

Alinierea cu Strategia ONCR

Pentru a ne atinge obiectivele legate de strategia ONCR și, implicit, Viziunea 2023, avem nevoie de voluntari dornici de implicare, care să lucreze punctual în cadrul proiectelor naționale. Totodată, ne dorim să eficientizăm procesul de integrare a voluntarilor în proiecte și să asigurăm continuitatea proiectelor și în situațiile mai puțin favorabile, în care voluntarii fie nu performează, fie nu se mai implică. 

Schimbări preconizate și impact

Recrutarea și selecția voluntarilor se modifică în termeni de moment în timp și proces. Astfel, recrutarea devine permanentă, iar selecția se realizează în funcție de nevoi punctuale, dintr-un grup mai mare de voluntari.

Procesul de recrutare și selecție a voluntarilor s-ar putea desfășura după cum urmează:

  • Coordonatorii strategici monitorizează constant intrările în formularul de înscriere și validează intrarea în grupul de voluntari;
  • Coordonatorii strategici selectează voluntarii pentru echipele de lucru, în funcție de criteriile specifice;
  • Echipele de lucru își desemnează un Responsabil al echipei, care va ține legătura cu Coordonatorii strategici.

Ca impact menționăm: 

  • Asigurarea unei permanențe a resursei umane în organizație;
  • O mai bună potrivire a voluntarilor cu nevoile proiectului, selecția realizându-se dintr-un grup extins de candidați;
  • Evitarea suprasolicitării voluntarilor, prin limitarea implicării acestora într-un singur proiect;
  • Menținerea unui nivel ridicat de motivație a voluntarilor prin conferirea recunoașterii competențelor/expertizei pe subiectul proiectului.

Propunerea nu are impact asupra sesiunii curente de recrutare a voluntarilor și este fundamentată pentru a fi pusă în aplicare începând cu următoarea sesiune de recrutare (2020).

Propunere de buget

  • Finanțarea parțială sau integrală a întâlnirilor anuale ale grupului de voluntari (”~50 euro/persoană/zi – cazare, masă, transport și materiale): ~50 euro* ~70-100 persoane* ~2 zile = 7.000-10.000 euro;
  • Contribuție din partea ONCR la costurile de formare și dezvoltare a voluntarilor și cele legate de reprezentarea la evenimente naționale și internaționale (~200 Euro/ persoană/eveniment, pentru maxim 15-20% din voluntari); (scenariu – dacă merg toți cei 15-20% dintre cei 100 de voluntari (ipotetic), într-un an cercetășesc, la evenimente, costul total ar fi între ~3.000-4.000 euro)
  • Asigurarea (și finanțarea) elementelor de identitate și reprezentare a grupului (tricouri, badge-uri etc) (~40 RON/persoană / 8,5 euro/persoană): ~8,5 euro / persoană *70-100 persoane = 595-850 euro.

Buget total (estimat, maxim) = 10.595-14.850 euro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *