Plata stagiilor de formare de către Centrele Locale

Preambul

Unul din target-urile proiectului strategic COOLider (componenta de adulți a proiectelor strategice ale anului cercetășesc curent) este să facem intrarea în cercetășie a viitorilor lideri cercetași mai facilă, prin reducerea / eliminarea unor bariere administrative, fără să facem rabat de la calitate.

Deseori, o parte considerabilă a costurilor asociate cu etapa de formare a liderilor sunt suportate de voluntarul care beneficiază de acea formare, incluzând aici nu doar contribuțiile de participare la diversele stagii, ci și alte costuri conexe – cum sunt spre exemplu cele legate de transport și, în unele situații, de cazare. 

Această abordare, în timp ce este deseori văzută ca normală în organizația noastră, crește costul de intrare pentru viitorii lideri cercetași, fie că e vorba de persoane noi sau de cercetași care termină programul educațional cercetășesc și vor să se implice mai departe ca lideri. În paralel cu dezvoltarea și îmbunătățirea sistemului intern de formare al ONCR, vrem să încurajăm Centrele Locale să își asume în strategia lor locală componenta de dezvoltare a resursei adulte locale (lideri de unitate, managementul Centrului Local) și să aloce fonduri în bugetul Centrului Local pentru asta.

Mai multe Centre Locale susțin deja financiar, complet sau parțial, formarea viitorilor lideri. Vrem să facem împreună următorul pas, în care toate Centrele Locale să-șii asume proactiv, de la nivel de buget până la nivel de planificare, formarea propriilor lideri.

În timp ce o propunere mai complexă, care să includă modificări de statut și regulament în acest sens este posibilă, am ales să introducem ca prim pas o decizie cu privire la modul în care este organizată în organizație plata contribuțiilor pentru stagiile de formare, fiind ceva care este în puterea Consiliului Director:

Rezumat

În dorința de a încuraja Centrele Locale să fie proactive în planificarea formării propriilor lideri și identificarea de resurse financiare pentru aceasta, inclusiv ca metodă de a elimina unele bariere administrative din etapa de formare a liderilor, Consiliul Director decide următoarele:

  1. Contribuțiile de participare pentru stagiile organizate de ONCR în orice formă vor fi plătite exclusiv de către Centrele Locale, nu individual de către persoanele participante la stagii. Aceeași măsură se aplică și pentru stagii regionale / “la tine acasă” care sunt organizate prin Centre Locale filiale (cu excepția situației persoanelor participante din Centrul Local respectiv).
  2. Dacă consideră oportun, nivelul național poate oferi burse unor lideri pentru facilitarea participării la unele stagii.
  3. ONCR (EE) va publica până la sfârșitul anului cercetășesc curent (septembrie 2020) costuri ținta / estimative pentru diferitele tipuri de stagii pentru ca Consiliile Centrelor Locale să poată face planificare bugetară și pe care echipele de formare să le folosească ca referințe. 
  4. Centrele Locale pot în continuare să ceară bani de la liderii lor pentru formare, dar trebuie să îi încaseze cu respectarea procedurii financiare. 

Alinierea cu strategia ONCR

O strategie de resurse umane responsabilă la nivel local, măsurabilă și previzibilă atât pentru resursa adultă existentă cât și pentru noi voluntari poate asigura sustenabilitatea nivelului local, și o componentă a unei astfel de strategii trebuie să fie partea de formare.

Încercăm să scădem barierele administrative pentru creșterea resursei umane în ONCR iar această măsură se dorește a contribui în acest sens.

Schimbări preconizate și impact

După o perioadă de acomodare, ne așteptăm să crească numărul de Centre Locale care au un proces cunoscut și asumat de evaluare a nevoilor de formare, le bugetează și le discută la nivel de Adunarea Generală și Consiliu de Centru Local și își evaluează performanța inclusiv din perspectiva asta.

Ne așteptăm de asemenea ca mai multe Centre Locale să identifice surse de finanțare pentru susținerea formării propriilor lideri sau să direcționeze din rezultatele de fundraising local pe care îl fac sau îl pot face și în direcția formării. 

Buget

Impactul bugetar real a acestei decizii depinde de ce încercăm să măsurăm. În esență, decizia nu schimbă costurile stagiilor de formare, deci banii reali cheltuiți pe formarea aceluiași număr de oameni într-un an rămâne același.

În condițiile în care Centrele Locale încep să își asume și altfel decât doar scriptic contribuțiile la evenimentele de formare, atunci bugetul Centrelor Locale trebuie să crească proporțional.

Bugetul național nu este influențat în mod direct de această măsură (nu necesită sume adiționale pentru implementare).

2 thoughts on “Plata stagiilor de formare de către Centrele Locale”

  1. Buna!
    Raportata la situatia centrului local din care fac parte, cred ca e o propunere nerealista, desi nu suna rau.
    In cazul nostru, bugetul CL se compune din cotizatii (sume care merg integral catre ONCR) si din banii obtinuti de exploratori din proiectul OCF.
    A creste cotizatia pana la nivelul la care sa fie suficienti bani si pentru contributia catre nivelul national si pentru nevoile CL e o decizie greu de asumat.
    A face fundraising pentru suplimentarea veniturilor ar fi coplesitor pentru putinii adulti din echipa CL.

    1. Bună Gabriela! Mulțumim de feedback.
      În primul rând cotizația anuală plătită de cercetași ar trebui să fie alcătuită din cuantumul virat către ONCR, la care se adaugă cuantumul ce rămâne în Centrul Local (care poate fi maxim suma plătită către național), din care Centrul Local finanțează activitățile (materiale pentru activitățile săptămânale, întâlniri de lucru, formare, etc).
      În ceea ce privește fundraisingul, în timp ce știm și înțelegem că e o activitate suplimentară pentru liderii din Centrul Local (care sunt ocupați cu activitățile de la ramură și cele organizatorice din Centrul Local), credem că o investiție în formarea adulților aduce pe termen lung mai mulți lideri (pentru că elimină bariera costurilor asumate individual) și o retenție mai mare a adulților în Centrul Local.

      Decizia targetează pe termen lung schimbări în modul în care Centrele Locale sprijină formarea adulților și crează bugetele anuale, însă schimbările pe care le presupune acum sunt legate doar de modul în care se plătesc stagiile (CL au responsabilitatea acum să plătească pentru participanții din Centrele lor Locale, însă ei pot să ceară în continuare contribuții – parțiale sau totale – de la participanți)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *