Document de poziție – MOVIS

Context

MOVIS (Management of volunteers in Scouting) este un program care are rolul de a sprijini și oferi direcție oricărui adult din organizație, urmărind câteva etape foarte bine definite. 

  1. Recrutare și Selecție
  2. Contractare
  3. Numire pe poziție
  4. Suport / Activitate/ Formare
  5. Evaluare
  6. Decizie – Înnoire / Retragere / Alegere altă poziție

Scopul acestui program este de a oferi voluntarilor un mediu de activitate plăcut, motivant și încurajator, care să îi ajute să își găsească rolul potrivit pentru fiecare dintre ei / ele în cercetășie și să îi ajute în dezvoltarea personală și de ce nu, profesională.

În acest sens, poate deja ați văzut video-urile explicative pentru fiecare etapă prin care trece un adult în cercetășie. Plecând de la această idee, ne-am întrebat cum ar fi să avem niște instrumente în completarea lor care să ne ajute să implementăm aceste etape mai ușor la nivelul Centrului Local. Și știm că există Centre Locale care deja aplică sub o formă sau alta sistemul MOVIS, care au avut cel puțin pentru o perioadă un sistem de mentorat pentru lideri și adulți, care au formări și întâlniri anuale cu echipa de adulți ai CL și care au făcut pași în sensul aplicării MOVIS la nivel local. Lucru care ne bucură și ne încurajează să găsim împreună soluții care să ne fie tuturor de ajutor.

De asemenea, Consiliul Director deja pilotează și își propune să evalueze până la finalul acestui mandat implementarea sistemului MOVIS la nivel național, atât pentru Consiliul Director, cât și pentru Directorul Executiv și întreaga Echipă Executivă.

Mai mult decât atât, odată cu dezvoltarea cursurilor online din formarea Woodbadge, a fost creat și un E-learning MOVIS care să vină în sprijinul adulților din organizație, și implicit a tuturor membrilor din Consiliile Centrelor Locale.

https://edu.scout.ro/courses/course-v1:ONCR+M_01+2019/about

Ce propunem mai departe?

Ne dorim să avem la finalul anului 2023 un pachet de instrumente care să faciliteze procesul de management al voluntarilor, ușor de aplicat la nivel local, ușor de urmărit și adaptat pentru fiecare rol existent în organizație, pentru ca, până în 2024, să avem cel puțin 30 de Centre Locale care implementează sistemul MOVIS pentru adulții cercetași. Susținem și încurajăm contactarea Centrelor Locale care pilotează sau au pilotat MOVIS, pentru a primi informații despre cum se desfășoară/s-a desfășurat procesul, cum aplică/au aplicat și unde și ce fel de sprijin au sau ar fi avut nevoie.

Mandatul Echipei

Plecând de la cele descrise mai sus, echipa va crea instrumente pentru fiecare etapă din procesul MOVIS, prin care responsabilii de la nivel local sau național să poată urmări implementarea procesului și care să standardizeze (și ușureze în același timp) obținerea de rezultate. Prin instrumente ne referim (fără a ne limita) la: documente standardizate, fișe de urmărire a progresului, fișe de post etc.
Câteva idei/exemple de instrumente, grupate pe etapele din procesul MOVIS:

  • Recrutare și selecție: checklist cu criteriile minime pe care un adult trebuie să le îndeplinească ca să fie lider/scouter și cu documentele necesare (conform Politicii SfH), ghid care să prezinte ce subiecte / tematici / informații ar trebui să abordeze Responsabilii de Resurse Umane (RU) de la nivel local în prima discuție cu adulții care își doresc să devină membri și să se implice în Centrul Local (ca lideri sau scouteri), materiale atractive de prezentare a principalelor roluri pentru posibilii voluntari
  • Contractare: model de angajament sau contract de voluntariat, fișe de post
  • Evaluare: exemple sau modele de fișe de evaluare și autoevaluare
  • General: un checklist sau poate ghid cu acțiunile necesare la fiecare pas din procesul MOVIS, instrumentele ajutătoare și recomandări de periodicitate

Alinierea cu Strategia ONCR

  • Crearea unui sistem de management complet pentru lideri și pentru toți adulții indiferent de rolul lor în organizație și urmărirea mult mai ușoară a progresului acestora
  • Alinierea cu Politica Safe from Harm 
    • Asigurarea unui mediu plăcut și pozitiv pentru fiecare adult cercetaș și oferirea unui sprijin în contextul de sănătate mentală (mental health)

Echipa

Crearea unei echipe formată din 3-4 persoane.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *