Poziția Organizației Naționale Cercetașii României în cazul fostului cercetaș Bogdan Pater

Organizația Națională „Cercetașii României” prioritizează siguranța copiilor și tinerilor și susține cu fermitate că orice fapte care încalcă principiile și valorile Mișcării Cercetășești, prejudiciind atât siguranța membrilor noștri, cât și a copiilor și tinerilor din România, nu vor fi tolerate

În ceea ce privește situația lui Bogdan Pater, el nu mai este membru activ al Organizației noastre de cercetași din 2016. În prezent, comunicăm cu Centru Local din Oradea, structura locală în care acesta a activat, pentru a verifica istoricul lui. Cercetașii României este o organizația națională care oferă structurilor locale – sucursale și filiale – autonomie decizională, în limita prevederilor Statutului și Regulamentului organizației.

Întrucât ne dorim să păstrăm un mediu sigur, în care copiii și tinerii să se dezvolte armonios și să își atingă potențialul maxim, oferim suport tuturor structurilor locale pentru ca acestea să ia măsurile necesare la cea mai mică suspiciune de comportament inadecvat. În aceeași măsură, suntem alături de toți copiii, tinerii și adulții care au fost și sunt în continuare cercetași și s-au confruntat cu situații abuzive și îi încurajăm să ne contacteze pentru a le oferi sprijinul nostru. 

În anul 2015, în urma unei sesizări făcute de un cercetaș cu privire la comportamentul inadecvat a lui Bogdan Pater, Centrul Local Oradea a decis, ca măsură preventivă, să îi suspende acestuia dreptul de a participa la activitatea cu copiii și tinerii, până la clarificarea situației. În perioada imediat următoare, Bogdan Pater nu a mai participat la activități, nu și-a mai plătit cotizația, iar în anul 2016 a devenit membru inactiv al organizației.

Orice acțiune prezentă pe care o are Bogdan Pater nu poate fi asociată cu activitatea Cercetașilor României. Organizația Națională Cercetașii României are toleranță zero față de orice fel de abuz și susținem cu fermitate că orice fapte care încalcă principiile și valorile Mișcării Cercetășești, prejudiciind atât siguranța membrilor noștri, cât și a copiilor și tinerilor din România, nu vor fi tolerate.

Pentru mai multe detalii, aici poate fi consultată Politica de protecție a copilului, tânărului și adultului în cercetășie (Politica Safe from Harm).

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *