Conectare și coordonare locală – Întâlniri între Centre Locale

*propunere de modificare Statut și Regulament (pentru AG toamnă 2023), actualizată pe baza feedback-ului primit în AG 2022 și la Forumul PreAG din septembrie 2023, în linie cu rezoluția adoptată de AG legată de Structurile Umbrelă.

Context

La nivel mondial când vorbim de țări, multinaționale, antreprenoriat sau ONG-uri, networking-ul este un instrument esențial în dezvoltarea personală, a mediului de afaceri, a organizațiilor sau a comunităților. 

Networking-ul are ca scop stabilirea și menținerea unor conexiuni profesionale sau personale cu alte persoane sau organizații în scopul obținerii de oportunități, informații, sprijin și colaborare. 

Ne dorim dezvoltarea continuă de conexiuni între ONCR și alte structuri, cât și formarea lor în interiorul organizației noastre, între Centre Locale.

În aprilie 2021 Adunarea Generală ONCR a aprobat rezoluția legată de Structurile Umbrelă de coordonare locală, ceea ce sprijină dorința de colaborare a cercetașilor. Anul acesta Consiliul Director vine cu o propunere actualizată pentru implementarea acestora, ținând cont de feedback-ul primit în Adunarea Generală din noiembrie 2022, când o propunere de modificări de Statut și Regulament a fost supusă votului Adunării Generale și respinsă (cu 64% voturi pentru, adică mai puțin de ⅔ din CL).

Propunem întâlniri anuale între structurile de la nivel local și județean pentru a crea rețele de conectare, colaborare și coordonare locală/județeană.

Avantajele conectării și colaborării la nivel local și regional:

  1. Învățare și dezvoltare continuă: Interacțiunea cu alte Centre Locale oferă oportunitatea de a învăța din experiența lor și de a accesa alte perspective și cunoștințe. Prin schimbul de informații cresc abilitățile și cunoștințele membrilor Centrelor Locale implicate.
  2. Creșterea vizibilității: Prin intermediul întâlnirilor se creează rețele locale de networking între Centre Locale, acestea având oportunitatea să-și mărească vizibilitatea și să-și promoveze cauzele. Mai multe Centre Locale care lucrează la un obiectiv comun sau promovează împreună aceleași valori pot atrage mai ușor atenția finanțatorilor, pot mări vizibilitatea și impactul în comunitate.
  3. Crearea de parteneriate strategice: Conectarea Centrelor Locale oferă oportunitatea unor parteneriate mai solide. Fiind împreună în fața instituțiilor publice sau a unor potențiali parteneri, Centrele Locale au șansa să dezvolte colaborări solide pentru proiecte complexe și să extindă impactului asupra comunităților sau cauzelor pe care le susțin.
  4. Acces la conexiuni suplimentare: Se spune că: “Nu contează ce cunoști, ci pe cine cunoști” – prin intermediul conectării între Centre Locale și între cercetași, relațiile stabilite pot dezvălui oportunități noi, care altfel ar fi rămas necunoscute.
  5. Schimb de idei și inovare: Interacțiunea cu diverse Centre Locale aduce cu sine o varietate de perspective și abordări. Acest lucru poate stimula inovația și dezvoltarea de soluții mai eficiente pentru problemele de la nivelul Centrului Local sau la nivelul comunității în care activează.
  6. Puterea colectivă: Centrele Locale care lucrează împreună pot avea un impact mai mare asupra problemelor locale sau regionale. Prin colaborare, ele pot influența deciziile de la nivel local și național, pot promova schimbări sociale și pot aduce îmbunătățiri semnificative în comunitățile pe care le servesc. De asemenea, puterea colectivă crește puterea organizației noastre și impactul pe care putem să îl avem la nivel național.
  7. Schimbul de resurse: Prin intermediul întâlnirilor, Centrele Locale pot să-și împărtășească resursele, spațiile de lucru sau echipamentele. 
  8. Mentorat și susținere: Prin intermediul întâlnirilor între Centre Locale pot exista programe de mentorat între liderii și între diferiți responsabili de la nivel local, realizându-se un schimb de experiență, învățând din succesul sau obstacolele celorlalți, și se pot crea rețele de sprijin pentru situații provocatoare.
  9. Dezvoltarea comunității: Colaborarea poate întări relațiile în comunitate, ajutând la construirea unui mediu mai stabil și mai prosper.

În concluzie, întâlnirile între Structurile Locale sunt esențiale atât pentru consolidarea și dezvoltarea Centrelor Locale, cât și a organizației noastre. Aceste conexiuni și colaborări contribuie la creșterea eficacității și a impactului ONCR în beneficiul societății în ansamblu.

Propunem următoarele modificări de Regulament ONCR

Se propune adăugarea unei noi litere la Articolul 99 din Regulament, care face referire la obligațiile Centrelor Locale

o. obligația de a se întâlni cu alte structuri locale, din aceeași localitate sau județ, de minim 1 dată pe an, pentru a comunica și identifica proiecte și nevoi comune, ținând cont de următoarele aspecte:

  1. Grupurile de cercetași își prezintă calendarul de activități și au obligația de a aduce în discuție minim acele proiecte care au potențialul de a le influența activitatea sau parteneriatele celorlalte structuri locale (proiecte cu risc, proiecte cu vizibilitate mare, activități care au loc în apropierea altor structuri locale etc).
  2. În cadrul întâlnirilor se vor coordona asupra abordării sponsorilor, partenerilor strategici și a partenerilor instituționali la nivel local sau județean.
  3. Coordonarea administrativă a întâlnirilor este asigurată, prin rotație, de fiecare structură locală, după un calendar stabilit, pe perioade de succesiune de 1 an. Procesele verbale/rezumatul întâlnirilor vor fi trimise către toate structurile locale implicate și către secretariatul ONCR, prin publicarea pe membri.scout.ro.
  4. Întâlnirile pot fi în format fizic sau online. 
  5. În cazul unor conflicte sau blocaje de cooperare și colaborare, este posibilă medierea cu ajutorul Comisiei de Etică, Disciplină și Statut.

————————

Alinierea cu strategia și viziunea organizației

Aceste modificări se aliniază pe DS Management – Reorganizare Administrativă, la obiectul operațional Creșterea capacității de a avea un management eficient la nivel local și național. 
Se aliniază și cu viziunea organizației prin creșterea impactului de la nivel local și regional.

Buget

  n/a

Repere statutare / legale

Statutului ONCR, Art. 31 (l)

4 thoughts on “Conectare și coordonare locală – Întâlniri între Centre Locale”

  1. Buna dimineata, Vred ca,am avut in Valcea o structura umrela in anii 2000-2005 ii spuneam onsiliul consultativ al centrelor locale care a functionat binisor. Erau in Valcea 12 centre locale cu 500 de cercrtasi. Inyr-un fel sau altul eram mentorii a cel putin cinvi dintre acestea. Numai ca la un moment dat am constatat ca aceasta a afectat bunul mrrs al lucrurilor la centrul nostru. In fune ca,au disparut 9 din cele 12 centre a fost urmarea unir situatii cate nu au depins de noi. Vu tòtul asta este ceea ce se propune si nu este delic fificil sa punem.in pravtica propunerile in ceea ce priveste ce abem de facut. Cu doua lucruri nu sunt de acord. 1. Cu modalitatea,de a ne imtalni on-line-line, ca tot nu ne intalnim de prea multe ori. 2.cu implicarea comisiei de etica in chestiune. Se considera a priori ca in punerea in aplicare a ceea ce prevonixam sa aprobam si sa facem dupa aceea bom avea probleme..
    De etica…Daca este o propunere ce tine de o reforma administrativa , si sa recunoastem ca,asta nu e cine stie ce idee de reforma, competenta de a urmari pu erea in aplicăe a dispozitiilor pe care le vim aproba si de a interveni la ne nevoie sa apatarti a Executivului care daca va constata indicii ca sunt aspecte ce tin de respectarea principiilor si valorilor noastre sau pur si si.plu rea-vointa din partea cuiva va sesiza comisia de etica si dusciplina. Cu salutari ,

    1. Dragilor, vă rog să mă scuzați pentru ortografie, de obicei sunt mai grijuliu (HI!). Eram pe telefon, în balcon, sper ca s-a înțeles ce am dorit să spun. Fără on-line pentru că este mai bine să ne privim drept în ochi când purcedem la treburi serioase, și cu implicarea Executivului în urmărirea modului de cooperare între centrele locale, că doar aceasta este menirea lui, și, numai dacă este cazul, cum spuneam mai sus, rea-credință din partea unei/unor persoane din centrele locale sau încălcarea valorilor și principiilor noastre, să fie sesizata comisia de etică și disciplină. Și mai aveam ceva, să nu cădem în păcatul formalismului mai ales că ni se cere atât de puțin. După cum cel puțin pentru perspectivă să avem grijă să rămânem la cooperare și nu la o hegemonie integratoare din partea unuia sau altuia dintre centrele de sub umbrelă. Să fie respectate identitatea, tradițiile, și celelalte care țin de cultura fiecărui centru local. Cu drag,

  2. Andreea Neagu Flostoiu

    Buna,
    In primul rand, mulțumesc pentru că ai împărtășit experiența de la nivel local și sprijinul tau pentru acesta propunere.
    Am sa aduc câteva clarificări pentru punctele menționate de tine:
    -Încurajăm întâlnirile fizice, și considerăm, și noi, că sunt mai potrivite. Am lăsat opțiunea întâlnirilor online, in primul rand pentru că încurajăm ca aceste întâlniri sa fie mai mult de una pe an, și ne dorim că acest lucru sa fie facil și în cazul în care se constata necesitatea unei întâlniri, poate chiar necesitatea rapida a ei, și nu exista timpul necesar sau sincronizarea suficientă pentru a fi în format fizic.
    – minuta întâlnirii sau rezumatul merge către secretariatul ONCR, adică o să treacă și prin Biroul executiv.
    – mențiunea Comisiei de etică, disciplina și statut, nu vine pentru că nu avem încredere în CL că pot gestiona aceste întâlniri, ci mai degrabă din identificarea unor potențiale riscuri și asigurarea CL că au sprijin in proces. Eu personal cred foarte mult in aceasta practică și vad multe beneficii, pe care le-am simțit la rândul meu pe propria piele, totuși posibilitatea unor conflicte exista în orice interacțiune și am considerat potrivit să încadrăm aceasta parte, Comisia de etică, disciplina și statut având responsabilitatea de mediere a CL ( prin Statut și Regulamentul ONCR) .
    Mulțumesc
    Andreea

  3. Este o idee excelenta. Nu cred, insa, ca suna cercetasesc acest cuvant ‘obligatia’. Cred ca ar trebui sa facem asta din curiozitate, din dorinta de a schimba idei, bune practici etc..Suntem adulti constienti de beneficii, chiar voluntari 200%. Nu avem nevoie sa fim responsabilizati prin impunerea unor reguli care suna in felul acesta. Doar o opinie…

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *